XVIIIe zoekt XIXe: Commissaris Interne Betrekkingen

De commissaris Interne Betrekkingen heeft als voornaamste taak het begeleiden van commissies die een divers aanbod aan activiteiten neerzetten voor alle Mundusianen. Je bent verantwoordelijk voor de organisatie en coördinatie van commissies en het contact hiervan met het bestuur. Helaas verloopt dit niet altijd helemaal soepel en soms sta je voor uitdagingen waarbij het belangrijk is dat je goed luistert naar wat bijvoorbeeld commissieleden willen of vinden en op basis hiervan advies of feedback geeft. Begeleiden betekent een balans tussen vrijheid voor de commissie, maar daarnaast ook in de goede richting sturen waar nodig. Positieve ondersteuning is belangrijk om zo de ene na de andere toffe activiteit neer te zetten.

Om alle activiteiten goed op elkaar af stemmen is de jaarplanning de ‘bijbel’ van de commissaris Interne Betrekkingen. Deze puzzel vul je voor het collegejaar begint in, maar gedurende het jaar moet je erg flexibel zijn in het plannen. Er komen activiteiten bij, maar soms moet ook flink geschoven worden in de agenda. Er moet daarbij onder andere rekening gehouden worden met de planning per commissie, de verhouding formeel/informeel, drukte per week en activiteiten georganiseerd door de universiteit. Ook wil je bijvoorbeeld geen Career Event gepland hebben de dag na een gala. Het is dus een uitdaging om een zo goed mogelijk gebalanceerd en afwisselend programma neer te zetten waarbij zoveel mogelijk Mundusianen aanwezig kunnen zijn.

Voor de activiteiten is het van belang dat je zowel op de lange termijn een oog hebt, maar het andere oog gericht is op de komende paar weken. Een voorbeeld is dat in januari al een locatie gereserveerd moet worden voor de BBQ in juni, maar dat je misschien een andere commissie moet herinneren aan benodigdheden voor een activiteit van deze week. Op deze manier ben je (vaak) overal op voorbereid. Je kijkt niet alleen vooruit, maar ook achteruit in de zin dat het afronden en evalueren van activiteiten ook belangrijk is. Van terugkijken leer je wat er goed ging en wat je de volgende keer eventueel zal kunnen verbeteren. Het is daarbij ook belangrijk dat dit in het draaiboek voor volgend jaar terecht komt.

Verder is de commissaris Interne Betrekkingen verantwoordelijk voor het contact met de vakgroep GPM waarbij de vakgroep vaak via de mail op de hoogte wordt gehouden over de Mundus activiteiten gedurende het jaar. Op deze manier wordt geprobeerd een goede afstemming te vinden tussen Mundusactiviteiten en onderwijs. Daarnaast kan de commissaris Interne Betrekkingen zitting nemen in de Opleidingscommissie GPM, waardoor de verbinding tussen studenten en docenten wordt verkleint en mogelijke problemen gemakkelijker kunnen worden opgelost.

Mundus heeft een groot aanbod aan commissie en diverse activiteiten en dat maakt het zo leuk als commissaris Interne Betrekkingen. Je hebt met veel mensen contact en probeert samen met de commissies een tof Mundusjaar neer te zetten. Spreekt bovenstaande omschrijving van de taken van een commissaris Interne Betrekkingen jou aan? Lijkt het je leuk om samen met andere bestuurders je een jaar in te zetten voor onze geweldige vereniging? Kom dan vooral naar de bestuursvoorlichting (14 maart) en/of vraag gerust alles wat je wil weten door contact met mij op te nemen! Ik vertel graag meer over wat een bestuursjaar inhoudt en hoe ik het ervaren heb.

Liefs,

Joyce Haringa

Commissaris Interne Betrekkingen 2018-2019

Geef een reactie