Verslag: Lezing op Locatie Amsterdam (14-11-2018)

Door Joyce Haringa

Op woensdag 14 november stonden ongeveer 30 Mundusianen te wachten om in de trein naar Amsterdam Amstel te stappen voor de eerste Lezing op Locatie (LoL) van het jaar. Eenmaal aangekomen bij Weesperplein gingen we een voormalig badhuis binnen, waar nu een lezing werd gegeven door de Gemeente Amsterdam. Het is bekend dat Amsterdam een drukke stad is wat de nodige problemen met zich meebrengt. Verschillende ontwikkelingen en mogelijke oplossingen werden geschetst zoals de aanleg van IJtunnel, inspelen op de woningmarkt en toeristen trekken naar interessante gebieden buiten het centrum zoals ‘Amsterdam Beach’ (Bloemendaal en Zandvoort).

Na een goede lunch hebben we onze weg vervolgt naar de Zuidas, een wijk van Amsterdam in volle ontwikkeling en ook wel het zakendistrict genoemd. In het World Trade Center waar meer dan driehonderd bedrijven zijn gevestigd, kregen we een enorme manquette onder ogen. Daarover werd ons de geschiedenis en de ontwikkeling van het gebied genaamd de Zuidas uitgelegd aan de hand van de manquette. Ook de huidige situatie met mogelijke problemen en oplossingen voor de toekomst werden behandeld. Zo is het proces om de infrastructuur onder de grond te brengen in volle gang. Mogelijke knelpunten daarbij zijn dat de Zuidas wel bereikbaar moet blijven en de bedrijvigheid geen overlast mag ondervinden van de bouwwerkzaamheden. Na zowel het verleden, de huidige situatie als de toekomst van de Zuidas besproken te hebben, zijn we het gebied zelf ingegaan. Tijdens de rondleiding kregen we informatie over de architectuur van de verschillende gebouwen en hoe het gebied stedenbouwkundig was ingericht. Het gebied is erg divers met zowel dure koopwoningen als sociale huurwoningen, maar ook gebieden waar bewoners zelf een stukje gras mochten inrichten als ciculair multifunctioneel gebouw van ABN AMBRO.

Het was een geslaagde dag waarbij iedereen veel heeft geleerd over drukte in de binnenstad en de ontwikkelingen in de Zuidas. Onder het genot van een biertje werd er in Utrecht nog gezellig nageborreld.

Geef een reactie