Teaser Mundus Magazine

De koude wintermaanden zijn onderweg, maar gelukkig kun je jouw koude handen (en hart) alvast weer een beetje verwarmen met het geluk van het eerste Mundus Magazine dit collegejaar! Voor een extra gevoel van interne warmte is ook deze teaser lekker tropisch warm.

 

Referendum in Nieuw-Caledonië

 

Hoewel de referenda in Catalonië en Schotland veel meer belicht worden in Nederland, zijn er nog vele andere onafhankelijkheidsbewegingen in de wereld. Via een referendum, eerder deze maand, heeft Nieuw Caledonië besloten om toch onderdeel te blijven van la République Française.

 

Nieuw-Caledonië is een Frans overzees gebied in de Stille Oceaan. In 1853 werd de archipel onderdeel van Frankrijk, maar pas na de Tweede Wereldoorlog kreeg het de titel van overzees gebied, waarbij de bevolking ook politieke macht kreeg. Toch duurde het nog ongeveer 20 jaar voordat een onafhankelijkheidsbeweging op gang kwam. De toestroom van Europeanen en bewoners van omliggende eilanden hebben het aandeel van de oorspronkelijke bevolking, de Kanaken, doen slinken tot ongeveer 40% van de bevolking. De Kanaken waren de ‘’bezetting’’ van hun Franse heersers zat en wilden hun eilanden terug.

 

Na een dreiging van een burgeroorlog in de jaren ‘80 werd in 1998 het Nouméa akkoord getekend, wat leidde tot een twintigjarige transitieperiode naar onafhankelijkheid. Aan het einde van deze transitieperiode zou er een referendum komen waarin de lokale bevolking mocht stemmen over de toekomst van het land als een nieuw onafhankelijk land of als onderdeel van de Franse republiek. Op 4 november 2018 werd het referendum gehouden, waarbij ongeveer 57% stemde om bij Frankrijk te blijven.

 

Parijs is niet ontevreden met de uitkomst van het referendum. Met toenemende macht van China in de Stille Oceaan zijn de eilanden van strategisch belang. Verder is het eiland ook een winstplaats van nikkel en een toeristentrekpleister.

 

Over 2 en 4 vier jaar kunnen er weer referenda komen om de toekomst van Nieuw-Caledonië te bepalen, zoals bepaald in het eerder genoemde Nouméa akkoord. Misschien verschuift de balans een van die keren wel in de richting van de onafhankelijkheid en komt de wens van de oorspronkelijke bewoners na 60 jaar eindelijk uit.

 

Mathijs Gelen

Geef een reactie