Teaser Mundus Magazine: Introductie Editie

De opwarming van de aarde is niet alleen een gevaar voor de mens, maar ook voor de onderwaterwereld. Het koraal dat te vinden is in de zee zal bijna geheel verdwijnen als de gemiddelde temperatuur op aarde met 2 graden stijgt.

26 juli 2019 was de eerste dag in de historie van temperatuurmetingen waarbij de temperatuur in Nederland boven de 40 graden steeg. In de plaats Gilze-Rijen werd het zelfs 40,7 graden. Hittegolven op het aardoppervlakte zijn inmiddels bekend, maar hittegolven komen ook onderwater voor. Deze hittegolven in de waterwereld zijn desastreus voor het koraal en herstel is vrijwel onmogelijk.

Australische en Amerikaanse wetenschappers hebben de permanente koraalbeschadiging ontdekt na een onderzoek gericht op het Groot Barrièrerif, dat gelegen is bij Australië, in 2016. In dat jaar werd het rif getroffen door het natuurverschijnsel El Niño. Dit natuurverschijnsel zorgt er altijd voor dat er een grote hoeveelheid warm oceaanwater wordt aangevoerd tot de rif. In dit jaar was het warme oceaanwater echter veel warmer dan voorgaande jaren als gevolg van de klimaatverandering. Hierdoor was de verwoesting van het koraal kolossaler dan ooit.

De meeste wetenschappers zijn pessimistisch over de toekomst van het koraal, maar er zijn ook optimisten die denken dat er oplossingen zijn. Genetische modificatie zou bijvoorbeeld een oplossing kunnen zijn volgens de optimisten. Koraal blijkt namelijk een alg te bezitten die minder voedingsstoffen aan het koraaldier afstaat, maar wel bestand is tegen hogere temperaturen. Door deze algen te kweken en terug te plaatsen op de riffen zal koraal blijven bestaan volgens deze wetenschappers.

Of koraal blijft bestaan is een vraag voor de toekomst. Het opwarmen van de aarde is namelijk een feit. De vraag die het belangrijkste is, is of we ons goed genoeg kunnen aanpassen en meer oplossingen kunnen bedenken om het leven van dieren, de onderwaterwereld en verschillende gebieden te kunnen waarborgen.

Clannad Koumans

 

Geef een reactie